PAT Testing Mock Exam

There are 50 questions in this PAT Testing Mock Exam. You must score 80% (40 out of 50) to pass. You may review answers after each question by clicking the 'check answer' button or you can wait until the end of the test for your final score. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

 

Quick view of test questions. Click question box to reveal correct answer.
1. Class I equipment: Mark one answer
A Has no provision for earthing
B Has optional provision for earthing
C Must be earthed
D Must not be earthed
Correct Answer: C Must be earthed
Explanation:
2. The most important check, when assessing the level of safety of an electrical appliance, is: Mark one answer
A Earth leakage current testing
B Flash testing
C Insulation resistance testing
D Visual inspection
Correct Answer: D Visual inspection
Explanation:
3. A flexible cord connected to a 650 W iron should be protected by a fuse rating of: Mark one answer
A 2A
B 3A
C 4A
D 5A
Correct Answer: B 3A
Explanation:
4. Equipment users should be competent to inspect: Mark one answer
A Fuses
B Protective conductors
C Socket outlets
D Terminal connections
Correct Answer: C Socket outlets
Explanation:
5. Instrument test leads should comply with Mark one answer
A BS 3036
B BS 7671
C HSE Guidance Note GS 38
D IEE Guidance Note 1
Correct Answer: C HSE Guidance Note GS 38
Explanation:
6. The maximum permitted length of a 1.25 mm² extension lead fitted with a standard 13 A plug should not exceed: Mark one answer
A 12m
B 15m
C 18m
D 22m
Correct Answer: A 12m
Explanation:
7. Equipment with an earth leakage current exceeding 3.5 mA shall: Mark one answer
A Be permanently wired or supplied by a plug and socket to BS 4343 (BS EN 6030-2)
B Have a label indicating the value of leakage current
C Have protective conductors of not less than 0.5 mm²
D Only be used in commercial situations
Correct Answer: A Be permanently wired or supplied by a plug and socket to BS 4343 (BS EN 6030-2)
Explanation:
8. When carrying out an insulation resistance test on a Class I household portable appliance to BS 3456 using the earth leakage method, the maximum acceptable value is: Mark one answer
A 0.5 mA
B 0.75 mA
C 1.0 mA
D 1.25 mA
Correct Answer: B 0.75 mA
Explanation:
9. Which one of the following domestic electrical appliances may be regarded as an item of stationary equipment: Mark one answer
A A bathroom heater
B A television set
C A visual display unit
D A washing machine
Correct Answer: D A washing machine
Explanation:
10. An item of stationary equipment is defined as not having a carrying handle and having a mass greater than: Mark one answer
A 12kg
B 14Kg
C 15Kg
D 18Kg
Correct Answer: D 18Kg
Explanation:
11. Which one of the following would not normally be part of a user inspection: Mark one answer
A Checking security of the flexible cable in its plug top
B Checking the connections within the plug
C Looking for signs of external damage to the equipment
D Operating to check that it works properly
Correct Answer: B Checking the connections within the plug
Explanation:
12. Class II equipment has an identifying mark in the shape of: Mark one answer
A A square
B Two circles, linked
C Two circles, one inside the other
D Two squares, one inside the other
Correct Answer: D Two squares, one inside the other
Explanation:
13. New 13A plugs manufactured to BS 1363 will have: Mark one answer
A Both live pins partially insulated
B Insulated pins
C Inter connecting pins
D Plastic earth pins
Correct Answer: A Both live pins partially insulated
Explanation:
14. When conducting an earth continuity test on IT equipment: Mark one answer
A All IT equipment in the area must be disconnected
B Permission should first be sought from the equipment user
C The equipment casing should be removed
D The equipment must be connected to the mains
Correct Answer: B Permission should first be sought from the equipment user
Explanation:
15. Electrical equipment for use in domestic environments will normally be fitted with a 13A plug manufactured to: Mark one answer
A BS 1362
B BS 1363
C BS 3036
D BS EN 60898
Correct Answer: B BS 1363
Explanation:
16. A 20 metre 1.5 mm² extension lead should be protected by: Mark one answer
A A 10A fuse
B A 13A fuse and RCD
C A 3A fuse
D A 5A fuse and RCD
Correct Answer: B A 13A fuse and RCD
Explanation:
17. A flexible cord connected to equipment having an electrical rating of 800 W should normally be protected by a fuse rating of: Mark one answer
A 10A
B 13A
C 3A
D 5A
Correct Answer: B 13A
Explanation:
18. When a standard 13A plug overheats the cause would most likely be due to: Mark one answer
A A loose connection within the plug
B A poor earth connection
C Oversized conductors
D The use of socket outlets not to BS Standards
Correct Answer: A A loose connection within the plug
Explanation:
19. The minimum acceptable insulation resistance for Class I heating equipment rated greater than 3 kW is: Mark one answer
A 0.3 megohms
B 0.5 megohms
C 30 k ohms
D 500 ohms
Correct Answer: A 0.3 megohms
Explanation:
20. Electrical equipment should be marked with a unique serial number to help: Mark one answer
A Identification
B Location
C Testing
D Visual inspection
Correct Answer: A Identification
Explanation:
21. Earth continuity testing may sometimes be carried out using: Mark one answer
A A bell set tester
B A loop tester
C A low resistance ohmmeter
D An insulation tester
Correct Answer: C A low resistance ohmmeter
Explanation:
22. A BS 3535 safety isolating transformer having a voltage not exceeding 50 V is used to supply certain equipment complying with: Mark one answer
A Class 0
B Class I
C Class II
D Class III
Correct Answer: D Class III
Explanation:
23. Which of the following would not normally form a part of in-service testing: Mark one answer
A Earth continuity testing
B Functional checks
C Loop testing
D Preliminary inspection
Correct Answer: C Loop testing
Explanation:
24. Electrical equipment users should be: Mark one answer
A Able to test equipment
B An electrically competent person
C An electrician
D Capable of inspecting equipment for obvious defects
Correct Answer: D Capable of inspecting equipment for obvious defects
Explanation:
25. The test current applied to electric equipment fitted with a 13A plug fuse, during an earth continuity test, would normally be: Mark one answer
A 13A for approximately 5 seconds
B 13A for at least 1 minute
C 25A for a period between 5 and 20 seconds
D 25A for at least 1 minute
Correct Answer: C 25A for a period between 5 and 20 seconds
Explanation:
26. The recommended initial frequency of user checks, relevant to a children's ride in the entrance of a store, could be: Mark one answer
A Annually
B Daily
C Monthly
D Sixth monthly
Correct Answer: B Daily
Explanation:
27. Identification of electrical equipment within a duty holder's control is required to produce: Mark one answer
A A fault register
B A repair schedule
C A safety check equipment label
D An equipment register
Correct Answer: D An equipment register
Explanation:
28. Which of the following does not apply when testing on a two-core cord set: Mark one answer
A A polarity check
B A visual inspection
C An earth continuity test
D An insulation resistance test
Correct Answer: C An earth continuity test
Explanation:
29. Class I equipment with internal electronic components should be tested with a current not greater than: Mark one answer
A 0.8 A
B 15 A
C 200 mA
D 400 mA
Correct Answer: C 200 mA
Explanation:
30. It should be confirmed, when carrying out a formal visual inspection, that electrical equipment is being operated: Mark one answer
A As laid down in the manufacturer's instructions
B At the correct voltage
C By a skilled person
D By an instructed person
Correct Answer: A As laid down in the manufacturer's instructions
Explanation:
31. When protection against electric shock from equipment is provided using an earth wire, the equipment classification would be: Mark one answer
A Class 0
B Class I
C Class II
D Class III
Correct Answer: B Class I
Explanation:
32. User checks of stationary equipment in industrial premises should be carried out: Mark one answer
A Before use
B Daily
C Fortnightly
D Weekly
Correct Answer: D Weekly
Explanation:
33. When conducting insulation resistance tests on new household appliances with Class I insulation, the minimum value would be: Mark one answer
A 0.25 megohm
B 0.5 megohm
C 1.0 megohm
D 2.0 megohm
Correct Answer: C 1.0 megohm
Explanation:
34. There is no provision for protective earthing for which one of the following equipment: Mark one answer
A Class 0
B Class I
C Class II
D Class III
Correct Answer: C Class II
Explanation:
35. Equipment found to be faulty must be: Mark one answer
A Labelled and reported
B Labelled and withdrawn from service
C Labelled, reported and withdrawn from service
D Reported and withdrawn from service
Correct Answer: C Labelled, reported and withdrawn from service
Explanation:
36. Of the following items of information, which one is not required on a test label: Mark one answer
A Date the test was carried out
B Details of previous test results
C Information on whether the equipment has passed or failed the safety tests
D The appliance number
Correct Answer: B Details of previous test results
Explanation:
37. The scope of the EWR regarding maintenance of electrical systems extends to distribution systems up to: Mark one answer
A 11 kV
B 132 kV
C 33 kV
D 400 kV
Correct Answer: D 400 kV
Explanation:
38. A fridge freezer is classified as: Mark one answer
A A portable appliance
B A stationary appliance
C Moveable equipment
D No classification
Correct Answer: B A stationary appliance
Explanation:
39. The Code of Practice for In-service Inspection and Testing of Electrical Equipment does not apply to: Mark one answer
A Construction site equipment
B Factories
C Offices
D Petrol station forecourts
Correct Answer: D Petrol station forecourts
Explanation:
40. An insulation resistance tester should be capable of: Mark one answer
A Maintaining the test voltage when applied to the equipment insulation
B Supplying a maximum current of 0.5 A through the load
C Supplying a minimum voltage of 1000 V d.c. to the load
D Testing the continuity of a circuit
Correct Answer: A Maintaining the test voltage when applied to the equipment insulation
Explanation:
41. Safety isolating transformers supplying Class III equipment must conform to: Mark one answer
A BS 3526
B BS 3535
C BS 5458
D BS 5533
Correct Answer: B BS 3535
Explanation:
42. When conducting an insulation resistance test on an electrical appliance the voltage supplied should be: Mark one answer
A 1000V a.c
B 250V a.c
C 250V d.c
D 500V d.c
Correct Answer: D 500V d.c
Explanation:
43. When assessing the level of safety of an electrical appliance the most important check would be: Mark one answer
A Acceptable values of insulation resistance
B Earth fault current
C Spot testing
D Visual inspection
Correct Answer: D Visual inspection
Explanation:
44. Which one of the following checks should the user of an appliance be competent to undertake: Mark one answer
A Both visual inspection and testing
B Formal visual inspection
C Tests using a portable appliance tester
D Visual inspection of the flexible lead and plug
Correct Answer: D Visual inspection of the flexible lead and plug
Explanation:
45. During a formal visual inspection a check should be made to confirm that the equipment is being operated: Mark one answer
A At the correct voltage
B By a competent person
C By a skilled person
D In accordance with manufacturer's instructions
Correct Answer: D In accordance with manufacturer's instructions
Explanation:
46. To which one of the following workplace environments does the IEE Code of Practice not apply: Mark one answer
A Hotels
B Offices
C Shops
D Specialised work situations
Correct Answer: D Specialised work situations
Explanation:
47. The legal requirement for electrical equipment to be maintained in good order is laid down in the: Mark one answer
A Electricity at Work Regulations 1989
B Health and Safety at Work Act 1974
C Management of Health and Safety at Work Regulations 1999
D Provision and Use of Work Equipment Regulations 1998
Correct Answer: A Electricity at Work Regulations 1989
Explanation:
48. Instrument test leads should comply with: Mark one answer
A BS 2001
B BS 7671
C HSE Guidance Note GS 38
D HSE Guidance Note GS 55
Correct Answer: C HSE Guidance Note GS 38
Explanation:
49. The initial frequency of formal visual inspection for Class II cleaning equipment used in a school is recommended to be: Mark one answer
A 1 month
B 3 months
C 4 months
D 6 months
Correct Answer: C 4 months
Explanation:
50. The test current applied to an electric kettle fitted with a 13A fuse during an earth continuity test would normally be: Mark one answer
A 13A for at least 1 minute
B 25A for 5 seconds
C 25A for a period between 5 and 20 seconds
D 3A for 10 seconds
Correct Answer: C 25A for a period between 5 and 20 seconds
Explanation: